Vuosikontrolli laboratoriokoepaketti (sis. sairaanhoitajan käyntimaksun)

295.00

EKG ja laboratoriokokeet: pieni verenkuva (PVK), Natrium (Na), Kalium (K), Kreatiini (Krea), ALAT, GT, Lipidit, fP-Gluk, TSH, T4-V, Lasko.

PVK – Pieni verenkuva

Pieni verenkuva kertoo veren eri soluista (punasolut ja valkosolut) sekä hemoglobiinista. Pieni verenkuva on hyvä perustutkimus, ja sitä voidaan käyttää monien sairauksien diagnosointiin ja seurantaan.

Na – Natrium ja K- Kalium

Natrium ja kalium on elimistön nesteiden tärkeitä suoloja, joiden sopiva pitoisuus veressä on välttämätön aineenvaihdunnan osa. Natriumpitoisuus vaikuttaa hermoston toimintaan sekä nestetasapainon säätelyyn. Jotkin sairaudet tai lääkkeet saattavat vaikuttaa veren natriumpitoisuuteen. Kaliumpitoisuus vaikuttaa myös hermostoon sekä lihaksistoon ja osallistuu nestetasapainon säätelyyn kuten natriumkin.

Krea – Kreatiniini

Kreatiniiniarvon avulla voidaan tutkia munuaisten tilaa. Munuaissairauden aikana kreatiniiniarvo nousee. Kreatiniinin määrä on sidoksissa lihasmassaan, ja sen matalat arvot voivat viitata myös aliravitsemukseen tai lihasten heikkoon kuntoon.

ALAT – Alaniiniaminotransferaasi

ALAT-arvo kertoo maksan tilasta. Arvo nousee maksasoluvaurion tai maksatulehduksen aikana, ja tutkimusta voidaan käyttää seulontatutkimuksena näiden sairauksien poissulkemisessa tai diagnosoinnissa.

GT –  Glutamyylitransferaasi

GT-arvo kertoo myös maksan tilasta. Sitä voidaan käyttää seulontatutkimuksena mm. maksasairauksien poissulkemisessa tai diagnostiikassa. GT-arvo antaa myös viitteitä, jos sapen kulussa on ongelmia.

Lipidit – Veren rasvat

Lipidit -tutkimuspaketissa saadaan tietoa veren eri rasvojen määrästä. Tutkimuspaketin osatutkimukset ovat kokonaiskolesteroli, LDL (Low density lipoproteiini) ja HDL (High density lipoproteiini).

Tutkimusta käytetään kohonneen kolesterolin seurantaan, sekä sepelvaltimotaudin ja verisuonitukoksia aiheuttavien sairauksien riskien arviointiin, poissulkuun ja diagnosointiin.

fP-Gluk – Paastoverensokeri

Glukoosiarvo kertoo elimistön sokeriaineenvaihdunnasta ja mahdollisesta riskistä sairastua esidiabetekseen tai ajan saatossa diabetekseen. Diabeteksen seurannassa mitataan myös paastoverensokeria.

TSH – Tyreotropiini ja T4-V – vapaa tyroksiini

Tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni. TSH arvo kertoo kilpirauhasen tilasta. Arvo muuttuu kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan aikana. Näyte on parasta ottaa aamulla, sillä arvo muuttuu vuorokaudenajan mukaan.

T4V eli vapaa tyroksiini veressä hoitaa tyreotropiinin tehtäviä elimistössä osallistuen mm. aineenvaihdunnan säätelyyn. Arvioidessa kilpirauhasen tilaa T4V on ensisijainen tutkimus.

La – Lasko

Lasko nousee hitaasti erilaisten tulehdusten yhteydessä, sekä joidenkin pitkäaikaissairauksien yhteydessä. Hitaan nousemisen takia laskoa ei käytetä akuuteissa tulehduksissa, vaan se kertoo jo pitkään jatkuneen tulehduksen tilan toisin kuin nopea CRP (C-reaktiivinen proteiini). Vain lievästi koholla oleva lasko ei yleensä vaadi hoitoa, vaan seuranta riittää.

EKG – Elektrokardiografia eli sydänfilmi

Tutkimuksella saadaan paljon tietoa sydämen tilasta. Tutkimus on helppo toteuttaa ja se on täysin vaaraton. EKG mittaa sydämessä kulkevat sähkövirtaukset, joista piirtyy EKG-käyrä. Eri puolille kehoa kiinnitetään tarkoin määrätyille paikoille elektrodit, jotka antavat tietoa sydämestä sen eri puolilta. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia ja lääkäri näkee EKG-käyrän potilastietojärjestelmästä.

Huomioittehan, että laboratorionäytteet tulee ottaa klo 11 mennessä ja näytteidenottoa edeltävät 10h tulee olla syömättä.